Eilisen päivän kalevassa (8.5.2010) on juttu joka on otsikoitu:
"Naistyöpaikkojen lopetus harmittaa Rautaruukin väkeä"
Jutussa henkilöstöjohtaja Heli Immonen valittelee palkanlaskennan siirtymistä Raahesta Seinäjoelle. Helipä kommentoi seuraavasti: "Nämä ovat sataprosenttisesti naistyöpaikkoja."
Entä sitten!
Mitä ihmeen merkitystä sillä on ovatko työpaikat mies- vai naistyöpaikkoja.
Miksi naistyöpaikan menetys on jotenkin suurempi asia kuin miestyöpaikan? Miksi asia pitää edes mainita?
Varsinkin, kun tämä nykyinen lama iski erityisesti miesvaltaisiin työpaikkohin, kuten rakennuksille.
Naisvaltaisiset työpaikat säilyivät paremmin, kuten hoitoala kokonaisuudessaan.
Vanhukset ja sairaat on hoidettava vaikka rakentaminen tökkii.
Miksi siis pitää erityisesti voivotella sitä, että nyt sattui nakki napsahtamaan naisvaltaiseen työpaikan osaan. "Pillusta saa plussaa!", totesi tuttu fiktiivihahmo.
Kommentti sopii hyvin tähänkin.
Olisiko Heliä harmittanut vähemmän, jos taas pari metallimiestä olisi saanut kenkää?
Lukuisissa laman kunniaksi julkistetuissa tutkimuksissa on todettu miesten selviävän työttömyydestä naisia heikommin.
Miehen perinteinen rooli perheenelättäjänä asettaa paineita miehen harteille.
Muinainen velvollisuus velvoittaa yhä, vaikka tasa-arvon(lue feminismin) nimissä muuta väitetään.
Otsikosta "naistyöpaikkojen menetys harmittaa", tulee sellainen olo, ettei miehistä ole niin väliä.
Koetappas kirjoittaa samanlainen juttu miesnäkökulmasta: "Mies työpaikkojen menetys harmittaa Haapaveden kuntaa."
Ei menisi läpi ja jos menisi, niin siitä saisi tosiaan kuulla.
Kiltti nykymies saisi taas niskaansa tuhatvuotisen naisten sorron, vaikka on itse siihen täysin syytön.
Naisten itsensä kannalta tällainen sukupuolten vastakkainasettelu ei ole hedelmällistä. Eikä miestenkään.
Ihan suoraan voidaan sanoa, että oikea tasa-arvo miesten ja naisten välillä toteutuu vasta, kun nais- etuliitteestä luovutaan.
Jompi kumpi on niskan päällä, eikä se suinkaa ole aina mies.
Lopuksi hieman asiasta ulkopuolella oleva, mutta miesten asemaa liippaava juttu, jonka haluan linkittää tänne omaankin blogiin:
"
TALOUSSANOMAT 7.4.2010
Sakari Nupponen
Miehet tekevät selvästi enemmän töitä kuin naiset – vuodessa jopa 30 prosenttia naisia enemmän. Tällä raadannallaan miehet pitävät pystyssä hyvinvointiyhteiskunnan, väittää asiantuntija. Hänen mukaansa naisen euro ei olekaan 80 senttiä, vaan euron verran, kun työtuntien määrä otetaan vertailussa huomioon. Lääkkeeksi hän vaatii joko naisten työtuntien lisäämistä tai palkankorotuksia miehille.
Emeritustutkija Pauli Sumanen vaatii miehille suunnattuja palkankorotuksia, jos tasa-arvo on tavoite tässä yhteiskunnassa. Hänen vaatimuksensa perustuu vuoden aikana tehtyihin todellisiin työtunteihin.
Sumasen mukaan julkisessa keskustelussa sotketaan käsitteet ansiotaso ja palkkataso. Miesten ansiotaso on korkeampi kuin naisten, mutta se johtuu siitä, että miehet tekevät selvästi enemmän työtunteja kuin naiset.
– Suomessa 999,999 promillea ihmisistä ei ymmärrä, että ansiotasolla ja palkkatasolla olisi mitään eroa. Kun Tilastokeskus sanoo, että naisen ansiot ovat 81 prosenttia miehen ansioista, sen pitäisi sanoa, ettei kuukausipalkkaisten miesten ja naisten eripituista työaikaa ole silloin huomioitu, Sumanen sanoo Taloussanomien haastattelussa.
– Jos se sanoisi, jokuhan voisi kysyä, mitä se palkkaero olisi, jos se huomioitaisiin. Tuon työaikaeron olemassaolon he ilmoittavat kyllä kaikissa muissa julkaisuissaan.
Sen sijaan, että naisen euro olisi 80 senttiä, se on Sumasen laskelmien mukaan 102 senttiä, kun kyse on nettoeurosta ja mukaan lasketaan ylityöt. Ilman ylitöitä naisen nettoeuro on keskituntipalkassa 104 senttiä. Naisen bruttoeuro ylityöt mukaan lukien on kuitenkin 94 senttiä.
Sumanen kirjoitti myös asiasta viikonvaihteessa Helsingin Sanomien Sunnuntaidebatissa.
– Elämme yhä mieselättäjäyhteiskunnassa, hän kirjoitti ja sanoi, että hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaisi, jos miehet eivät tekisi niin paljon töitä.
Kotityöt eivät
selitä eroa
Naisen euro on 80 senttiä -myytin lisäksi Sumanen haluaa särkeä myytin kotitöiden raskauttamista naisista. Miehet tekevät enemmän työntunteja siinäkin tapauksessa, että mukaan lasketaan kotityöt.
Hän viittaa sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiin.
– Parisuhteessa elävä mies tekee viikossa 8,5 tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin naispuolinen kumppaninsa.
Sumanen myöntää, että se ei ole toki koko totuus.
– Muuten naiset tekevät Suomessa yli tunnin viikossa enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin miehet, mutta ketä kiinnostaa oikeasti, tiskaako vanhapoika Vantaalta enemmän vai vähemmän kuin ikäneito Ikaalisista. Jos puhutaan perheiden työnjaosta, pitää käyttää parisuhteessa asuvien tilastotietoja vertailussa.
"Nyt tarvitaan
miespalkkaerä"
Tasa-arvon nimissä Sumanen korottaisi seuraavalla palkkakierroksella miesten palkkoja.
– Jos tähän asti on puhuttu naispalkkaerästä, kun on luultu, että naisilla on huonompi palkkataso, niin ei tasa-arvotyötä sovi jättää kesken, jos osoitetaan että miehillä on huonompi palkkataso, eli on alettava työstää miespalkkaeriä.
Sumasen vaatimuksena ei ole keventää miesten verotaakkaa laskemalla miesten veroprosenttia.
– Siihenhän hyvinvointiyhteiskunta viimeistään sortuisi. Kun naiset tekevät yhtä paljon työtä kuin miehet, niin veroprosentti tasoittuu ihan itsestään.
"Naisten maksettava enemmän
sairastamisesta ja eläkkeistä"
Palkkojen jälkeen Sumanen kävisi kiinni sairaus- ja eläkevakuutuksiin. Hän viittaa Stakesin julkaisemaan selvitykseen, jonka mukaan naiset maksavat sairausvakuutuksen tuloista 45 prosenttia, mutta naisten osuus julkisen terveydenhuollon ja vanhustenhuollon menoista on 59 prosenttia. Eli miehet joutuvat maksumiehiksi.
– Kun nuo työeläkeasiat ovat täysin kolmikannan hallussa, niin seuraavilla palkkakierroksilla on nekin asiat nostettava pöydälle ja alettava soveltaa Vanhasen ensimmäisen hallituksen Brysselistä anomaa ja saamaa lupaa vakuutusten riskinmukaiseen maksuun sukupuolten kesken.
Ja vielä yksi asia:
– Varusmies- ja siviilipalveluksesta kunnon palkka!
Nyt varusmiespalvelusta ei tilastoida lainkaan työksi.
Esimerkiksi alla olevasta kuvasta näkyvä Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus sivuuttaa sen. Kuvio kertoo, paljonko miehet ja naiset käyttävät vuorokautisesta ajasta työhön, työmatkoihin sekä kotitalous- ja huoltotöihin koko vuoden ajalta mitattuna. Luvut ovat kymmenen vuoden takaa. Uusi selvitys on parhaillaan tekeillä.
Miehet tekivät rutkasti enemmän töitä
http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2010/04/07/miehet-painavat-toita-niska-limassa--naiset-eivat/20104864/139
"""""""
lauantai 8. toukokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Kukaan ei näitä sunkaan paskablogeja näytä lukevan.
Nähtävästi osu ja uppos!
Lähetä kommentti