lauantai 21. helmikuuta 2009

Arktisen alueen eteläläiset

Taas törmäsin mainokseen, jossa armas Suomemme oli jaettu osasiin.
Luulisi, että 1500 kilometriä tundraa jossain lähes asumattomaksi kelpaamattomalla leveysasteella jaettaisiin tasalokeroihin: 500 kilometriä pohjoisosaa, 500 keskiosaa ja 500 eteläistä osaa. Mutta höpsistä heijaa. Jossain Helsingin pölyttyneessä lähiössä Golfvirran lämmössä itsetuntoaan kiihottaen porukka pitää itseään oikeasti eteläläisinä.
Tässäkin kyseisessä mainoslipareessa Suomi on jaettu eteläiseen ja pohjoiseen osaan jostain Tampereen tietämiltä. Toisinaanhan Etelä-Suomi loppuu jo kehäkolmoseen.
Pitäisi Helsingin juntinkin oikeasti tajuta, ettei Suomessa ole olemassa oikeaa etelää. On vain puhekielen käsitteinä toimivat Pohjois-, Keski- ja Etelä-Suomi. Koko maa on niin helvetin pohjoisessa, että Etelä-Euroopassa luullaan jo, että tappelemme jääkarhujen kanssa lämpimiksemme.

Muistan vuosituhannen vaihteessa kun Hippariksi nimetty kleinbussimme särkyi keskelle Pariisia. Siinä auton jarruja korjatessani viereen pysähtyi auto, josta huikattiin: Terveisiä Göteborgiin, Suomen pääkaupunkiin.

Ehkä kaikkein omituisinta on, että juuri nämä etelässä olevinaan olevat ihmiset pitävät etelää jotenkin parempana kuin pohjoista. Kasvattavat kirsikan kokoisia omenoitaan pingispöydän kokoisilla tonteillaan, siemailevat älykkäästi cafe lattea mannermaisessa kahvilassa ja ovat olevinaan niin bätre folkkea, että Hitleriäkin hävettäisi oma vaatimattomuutensa.
Muistan muuten sellaisen tilastotiedon, että 80% ruotsalaisista asuu etelämpänä kuin yksikään suomalainen: Haluavatko siis itseään etelä-suomalaisiksi kutsuvat olla ruotsalaisia?
Ja heitto loppuun:
Oulu on Keski-Suomea. Lappi ei ala Kemistä, Pohjois-Suomi kylläkin. Lappi alkaa Rovaniemen pohjoispuolelta, sieltä mistä tunturitkin. Ahvenamaa on saari...onneksi. Mutta yhtä kaikki: ollaan niin perkeleen Euroopan laidalla.

1 kommentti:

Mölliskö kirjoitti...

Kirjotin blogiin meidän reeneistä, käyhän kattoo menikö oikein ;D