maanantai 23. maaliskuuta 2009

Voi Sauli sun pressapeliä...

Taas on tossut maata tallanneet sitten viimeisen kirjoittelun. Vakaana päätöksenä oli, että nyt kirjoitan jutun Herra Tulevasta presidentistä, eli Herra Niinistöstä. Sauli poika se kun jaksaa pelata pressapeliä niin, että hämäläistä hirvittää. Ei haittaa vaikka siinä pelissä sivutuotteena lama ihmisten mielissä syvenee ja synkkenee.

Sauli on ihan äitynyt pahanilman linnuksi. Totuushan on, että suomalaiset ihailevat synkistelijöitä. Synkistelijöistä leivotaan presidenttejä ja optimistit leimataan taivaanrannan maalareiksi.
Iltalehdessä 27.2.2009 Niinistö povaa mm. seuraavaa: "Julkisia menoja tullaan vielä leikkaamaan rajusti."
Kalevassa 6.3.2009 Niinistö jatkaa samoilla linjoilla:"...holtiton velanotto on eduskunnan puhemiehen mukaan suurempi huoli...Seuraava hallitus ilmeisesti joutuu sen vastuun kantamaan: veronkorotukset, leikkaukset ja rakenteelliset uudistukset."
Synkkääkin synkempää synkistelyä mieheltä, jolla on vähemmän ilmeitä kuin kahden ilmeen Clint Eastwoodilla konsanaan (hattu päässä ja ilman hattua).

Turhaa yrittävät pankkien pääekonomistit kilvan lepytellä velkapaniikkia (Kuten tänään Sampopankin pääekonomisti, joka laskeskeli, että Suomen valtiolla on enemmän osinkotuloja kuin korkomenoja. Eikä Suomen velkatasokaan yllä lähellekään pahimpien Euroopan maitten tasoa).
Ihan turhaa turvan soitto, kun viisas mies Sauli Niinistö on jo ehtinyt maalata tulevaisuuden mustaakin mustemmaksi.

Se, että kurssit laskevat pörssissä on yksi asia. Pörssikurssit ovat keinotekoisesti luotuja odotusarvoja, joihin sijoitetaan ylimääräisiä rahoja voiton toivossa. Se, ettei voittoa synnykkään on ihan normaali tapahtuma. Aina kun ei voi voittaa.
Mutta se, että tavallinen asvaltin tallaaja tinkii kesäisestä lenkkimakkara ostoksestaan, niin se luo oikeasti lamaa.
Setä Saulin puheet aiheuttavat viimeksi mainittua. Vaikka Sauli uskoisikin laman syvenevän ja muutenkin kaiken menevän perseelleen, niin hänen ei sitä pitäisi sanoa.
"Viisaana" miehenä hänen tulisi tietää, että tuollaisilla puheilla ei saavuteta mitään hyvää.

Tilanne on sama lähtökohdiltaan, kuin oli jutussani leipäjonoista. Puhujan pitäisi tiedostaa asemansa: Jos minä renttuna kirjailijana ennustaisin lamaa, velkakierrettä, veronkorotuksia ja hampaiden kiristystä, niin se ei vielä paljoa taloutta alas paina, mutta kun Sauli Niinistö sanoo tuon, niin johan mummojen sukan suut menevät entistä tiukemmin säppiin.

Asiaan erittäin ohuesti liittyvä tapahtuma:
Kustantamo Savukeitaalta yksi tyyppi pyörähti täällä mennä viikolla. Niinistön nuorikolta on ilmestymässä runokokoelma. Aikoivat ottaa ison painoksen, kun on niin "hyvä" kirja. Sanoin, että kannattaa ihan varmasti ottaa iso painos, riippumatta millaisia runot ovat.
Ihan sama vaikka olisivat tankarunoja Tankavaarasta, kunhan ovat Niinistön nuoren siipan aikaan saannoksia, niin myyvät taatusti.
En muuten muista ollenkaan minkä niminen tämä runoilija tyttö on. Tuskin kirjaa sentään saa hankittua "Niinistön vaimo"- hakusanoilla:-)

Ei kommentteja: