keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Voi pappi perkele...

Just tulin vääntämästä kättä ja pitäis alkaa kirjoitamaan omavalvontasuunnitelmaa terveysviranomaisille. Tuli tuossa männä viikolla vuokrattua Tähtitornin kahvila Tuiran siltojen kupeesta. Vapusta syyskuun loppuun nyt ja ikuisesti. Eli, jos hommassa on yhtään sykettä, niin tämän kesän jälkeen tulee uusi kesä linnakahvilaa ja sitten taas uusi...
No, se on ihan oma tarinansa, mutta jotain oli tehtävä kun päivät vain pitenevät Nispero KirjaKahvilassa, kaikki sisään ostettava kallistuu ja ulos myytävän pitäisi halpua. Hyvällä tarjonnalla ja mieletömällä ammattitaidolla:-) ei välttämättä pärjää.
Tietty vaakakupissa painoi myös se ja varsinkin se, että tämä on kesätyötä. Saa myydä olutta ja siideriä iloisille ihmisille auringon paistaessa oulun ainoan historiallisen rakennuksen yllä...romanttisen rankkaa työtä kellon ympäri. Mutta!
Jos tuo toimii hyvin, niin tulevaisuudessa rehkin oluthiirenä kesät ja kirjoitan talvet. Ei paha!

Meinasi tässä unohtua alkuperäinen otsikko, eli se helvetillisesti ihmetyttävä kysymys:
Miten vanhoillislestadiolainen voi toimia pappina????
Vanhoillislestadiolaiset uskovat, että vain he pelastuvat ja muut palavat helvetin tulessa.
Miten voi toimia pappina ja lohduttaa normaalia kuolevaa evankelisluterilaista vanhusta sanoen, että taivaan ilot odottavat.
Ja kuitenkin koko ajan "tietää" uskonsa perusteella, että vanhus joutuu kadotukseen.

Suomessa työskentelee kirkon piirissä 100-150 lestadiolaista pappia.
Ihan helvetillinen epäkohta kirkolta olla puuttumatta tuollaiseen harhaoppiin.
Itse en kuulu enää kirkkoon ja uskon mihin uskon, silloin kun uskon (aina en edes itseeni), mutta asia on ihan yhtä valheellinen kuin, että lohduttaisin pajatsoon rahansa hävinnyttä sanomalla, että kohta ne rahat sieltä takaisin tulevat.
Helvetin valheellinen ajatus on sama, mutta tilanteen raakuus on papin kohdalla ihan toista luokkaa.

Sama valheellisuus toistuu joka sunnuntai, kun kirkossa rukoillaan syntejä anteeksi. Eiväthän vanhoillislestadiolaiset sillä tavalla usko syntejä anteeksi saatavan.
Entä sitten kun vanhoillislestadiolainen pappi lohduttaa surevia omaisia. Miettiikö hän sisimmässään, että siellä palaa Pekko isäntä helvetin tulessa, vaikka samaan aikaan sanoo tämän olevan taivaassa.
Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta tämä on helvetin väärin.
Minusta papiksi ei saisi hyväksyä ihmisiä, jotka oman vakaumuksensa pohjalta eivät siihen ole kykeneviä. Valheellisen paskan puhujia pitäisi välttää.
Kaikkein "huvittavinta" on se, että samat papit käyvät saarnaamassa Rauhanyhdistyksissä.

Kaksi niin erilaista uskontoa: Vanhoillislestadiolaisuus ja evankelisluterilaisuus.
Jos kärjistää asetelmaa, niin kyseessä on kristinusko vastaan Islam.
Molemmissa on yksi Jumala. Kristityillä on Jeesus. Muslimeilla on profeetta.
Evankelisluterilaisilla on vain Jeesus. Vanhoillislestadiolaisilla on myös profeetta: Lars leevi Lestadius.
Kristinusko kannustaa kääntämään toisen poskensa. Lestadiolaisuus kannustaa rankaisemaan lahkouskossaan horjuvia (pientä vihjailua hoitokokouksien suuntaan ja siihen, että nykyäänkin uskossa lipsuvia pyritään "hoitamaan).


Tällainen vaivasi tällä erää pienvittuilijaa.
Pienvittuilijan oma mielipide on, että lestadiolaiset helvettiin papin palleilta.
Ja hyvät ihmiset kysykää näitä kysymyksiä lestapapeilta kun sellaisia kohtaatte.
vaikkapa näin: "Mihinkäs sitä pappi uskoo meikäläisen joutuvan kun kuolema kerran koittaa. Hyvin ja nuhteetta olen elämäni elänyt ja Jeesukseen uskonut. Eikös sen pitäisi riittää?"

Näin lopuksi vielä sellainen vankka kysymys: Jos kaikista maailman uskonnoista jollakin on se oikea vastaus olemassa. Jos juuri he uskovat siihen ainoaan oikeaa ainoalla oikealla tavalla. Jos mormoonit ovatkin oikeassa (kuten southparkin yhdessä jaksossa). Tai jos lestadiolaisuus ja sen vanha siipi on se oikea uskonto, jolla pelastuu. Jos vain he pääsevät taivaaseen nauttimaan ikuisista "iloista". Ja jos taivas on juuri sellainen kuin he sen kuvailevat. Tai jos taivas onkin vain helluntailaisille.
Sitten kuoleman hetkellä saisit poikkeusluvan liittyä joukon jykevän jatkoksi. Ikuisiksi ajoiksi ja ainoana porukasta poikkeavana.
Lähtisitkö jatkoille?
Hyvää yötä!
Nukkukaa hyvin!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oletpa tehnyt hyvän huomion, toivoisin tuollaista mielipidekirjoitusta johonkin isoon lehteen. Järkytyin kun tutun konfirmaatiotilaisuudessa pappi haukkui kuuntelijat murhaajiksi ja syntisiksi ja tuntui jostakin ylhäältä käsin tuomitsevan kirkkokansaa. Tuo saarna lopetti kirkkouskovaisuuteni. Sain tilaisuuden jälkeen kuulla että pappi oli lestadiolainen, josta ärryin lisää. Harkitsen nyt kirkosta eroamista ja tekstisi myötä vaakakupit kallistuivat eroamisen suuntaan entisestään. Jos netistä löytyy addressi jossa kirkolta vaadittaisiin kirkosta eroamisen uhalla tiettyyn päivämäärään mennessä lestadiolaisten pappien erottamista, laittaisin nimeni mukaan.