perjantai 18. syyskuuta 2009

Kenelle uhraa Jumala?

Yksi asia on pienvittuilijaa kauan ja hartaasti askarruttanut.
Uhraaminen.
Wikipediassa uhraamisesta kerrotaan näin:
"Uhraaminen on moniin uskontoihin liittyvä toimitus, jossa ihminen antaa lahjan jumalalle, jumalille tai henkiolennolle väärien tekojensa sovitukseksi tai jumalien kiittämiseksi.

Uhrausta harjoitetaan, koska jumalan uskotaan tuomitsevan ihmisen väärät teot taikka kiitokseksi jumalalta saaduista hyvistä asioista. Yleensä uhraamiseen liittyy uhrilahjan jättäminen, hajottaminen, tappaminen, upottaminen, pudottaminen tai polttaminen. Uhratun asian täytyy tavallaan kadota ihmisten maailmasta ja lakata olemasta hyödyksi ihmisille, että se voisi tulla jumalan maailmaan ja olla jumalan hyödyksi. Uhrilahja voi olla luonnonesine kuten kukka, hyötyesine, eläin tai ihminen. Jumala pystyi usein ottamaan uhrin parhaiten vastaan tietyillä uhripaikoilla, jonka vuoksi uhraaminen keskittyi niihin."

Uhraaminen on siis lahja ylemmän miellyttämiseksi. Maallisemmissa maisemissa esimerkkinä käy Japanin mafia yakuza, jonka tehtävässä epäonnistuneet jäsenet leikkavat irti pikkisormensa uhriksi ylemmilleen.
Ihmiset uhraavat miellyttääkseen ylempiään, jumalia ja jumalan asemassa olevia ihmisiä.
Nyt päästäänkin itse pienvittuiljaa askarruttaneeseen pulmaan:
Kenelle Jumala uhraa?
Taannoin yksi kadulla vastaan laahustanut Jeesus-heppu tyrkytti minulle lappua. Ja mumisi matraansa: Niin on Jumala ihmistä rakastanut, että uhrasi ainoan poikansa jne....
Miksi uhrasi?
Kenelle tai mille uhrasi?
Jos Jumala on kaiken yläpuolella ja kaikkivaltias, kuten väitetään, niin mille uhrata ja miksi kun on jo kerta kaikkivaltias?
Ei ymmärrä pieni pää vielä pienipäisempien Raamatun raapustajien aivoituksia.

Yhtä outoa kuin se, että meille vakuutetaan, että kristinusko on yksijumalinen, monoteistinen uskonto, vaikka rippikoulusta asti pannaan toistamaan värssyä, jossa on kolme jumalaa, Isä, Poika ja Pyhähenki.

Ja tämän liirum laarumin vuoksi ihmisiä on tapettu ja kidutettu halki vuosituhansien. Käännytetty väkisten, sodittu ja muuten vaan murhattu.
Kyllä on niin hanurista tämä juttu, etten paremmin sano.

Ei kommentteja: