torstai 20. marraskuuta 2008

Talvisota takaisin!

Tulin eilen yötä vasten pohjoisesta kotiin. Siskon ja sen hellun kanssa tuli otettua suuntaa-antavaa molempien kanssa yhdessä ja kummankin kanssa erikseen. Juomana oli mm. Karjala-olutta. Hieman heikko olo ja Karjala-oluen miekka sapelia vastassa, saivat herkistymään aina ajankohtaisen ja rakkaan ryssävihan äärelle.
Tutkin Wigipediasta Karjala oluen historiaa. Mistä lienee peräisin noinkin isänmaallinen olut ja onko nimellä ja vaakunalla pullon kyljessä ollut merkitystä.. ja kyllä oli:-)

Wikipedia:
"Karjala on suomalainen Hartwallin valmistama lager-tyyppinen olutmerkki. Karjala-olutta valmisti Osuusliike Itä-Karjalan omistama Sortavalan panimo Oy vuodesta 1932 vuoteen 1944. 1948 sitä alettiin valmistaa uudelleen.

Karjala-olut oli 1960-luvun jo tuote-elinkaarellaan hiipuva olutmerkki, kunnes Neuvostoliiton suurlähettiläs Andrei E. Kovalev totesi 1968 julkisesti, että Karjala-oluen etiketti herättää vääriä mielikuvia sota-ajalta. Karjala-oluen etiketissä on Karjalan vaakuna, missä länsimaista (ruotsalaista) suoraa miekkaa kädessään pitävä käsi miekkailee venäläistä sapelia pitävän käden kanssa. Lehdistössä tapaus sai julkisuutta 14 broadsheet sivua vastaavan palstamillimetrimäärän ja Karjala-olut alkoi jälleen vahvistua tavaramerkkinä. Muodostui myöhemmin sanonta Karjala-oluen juontiin liittyen, että "Karjala takaisin, vaikka pullo kerrallaan." Keskioluen levinneisyyden myötä käytettiin erityisesti itäisessä Suomessa Karjala-oluesta myös nimitysta Evakkokalja, se kun "tulloo aina takasi". Vuosilukujen 1970-1980 vaihteen aikoina suomalaiset nauttivat absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna merkkituotteista eniten Karjala-olutta."
Sellainen opettavainen tarina se.

Ja kas kummaa, Ryssäviha aiheeseen liittyen, löysin päivän Iltasanomista (20.11.08) jutun:
"Venäjän johto haalii maata Suomesta
20.11.2008 8:49

Suomessa suuria maakauppoja tekevällä pietarilaisella liikemiehellä Denis Fokinilla on kytkentöjä Kremliin. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan liikemies on osa yritysverkostoa, jonka päästä löytyy Medvedevin ja Putinin lähipiiri.

Nytkin liikemies suunnittelee rakentavansa kaksi luksuslomakeskusta Saarijärvelle ja Vammalaan. Hän neuvottelee suurien maa-alueiden ostamisesta.

Miltäs tämä kuulostaa?
Herranjestas"

Kuten arvata saattaa, niin joku kirjoitukseen vastannut oli asian tiimoilta täydessä talvisodan tiimellyksessä, isoisä kun oli maata verissäpäin puolustanut ja nyt se myytiin ryssille tuosta vaan, pala kerrallaan...tana sentään...
Suuri ystävällismielinen itänaapurimme nostattaa suuria tunteita.
Jos maata myytäisiin ruotsalaisille, niin asia ei varmaan herättäisi kummempia mielenkuohuja. Ei siitäkään huolimatta, että juuri ruotsalaiset ovat meitä todellakin sortaneet. Lukemattomissa sodissa suomalaiset ovat kuolleet Svea-mamman puolesta. Ja vielä nykyäänkin meidät pakotetaan koulussa opettelemaan toinen virallinen kielemme. Miksi? Viimeksihän olemme olleet Venäjän alla ja meidänhän pitäisi opiskella venäjää mieluummin kuin ruotsia. Venäjän osaamisesta olis enemmän hyötyä kuin pikkuruisen ruotsinkielen mongertamisesta.
Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto antoi Suomelle itsenäisyyden ja oman maan (tosin myöhemmin yrittivät ottaa sen takaisin). Suomenruotsalaiset Ruotsin tuella taas estivät karjalan evakkojen asuttamisen ruotsinkieliselle rannikkoseudulle. "Bätre folk" onnistui taas kertaalleen iskemään suomalaista nivusiin. Suomenruotsalaisten maat jäivät jakamatta ja karjalaiset asutettiin kylmille tiloille kuolevaan korpeen...voi jävlä, etten paremmin sano.
Ja vieläkin "ruotsalaisten" ylivalta nostaa joskus päätään: milloin helsinkiläiselle siirtolapuutarhalle on mahdotonta päästä suomalaisena, milloin keinotekoisilla kuntaliitoksilla ruotsalaisenemmistöisinä pidetyt kunnat hankaloittavat suomenkielisten rakennuslupien saantia, milloin tulee poistumaan ruotsinkielen osaamispakko Ahvenanmaalle muuttoa havittelevalta...
No, joo vähän karkasi aiheesta, mutta ihan aiheesta tuokin vuodatus.

Palatakseni tuohon maanomistusasiaan, niin maa on ja pysyy Suomen rajojen sisäpuolella, oli sen omistaja venäläinen tai kroaatti.
Ja uusi raha luo uusia työpaikkoja tähän maahamme armaaseen.
Maa ei katoa edes laukkuryssän laukussa rajan taa.
Toisin on asianlaita tietotaidon suhteen. Vuosikymmenien perinteet ja suomalaisesta yhteiskunnasta ponnistaneet yritykset ovat siirtyneet kansainvälisten yritysten hallintaan:
Suomalaiset jäänmurtajat, Hartwall, Valtran traktorit, Tunturin polkupyörät, Turun sinappi, Valion jäätelöt...yms..yms..
Kossu pelastui, mutta varmaan vain siksi, että sitä ei kukaan halunnut oikeasti.
Venäläisen votka-asiantuntijan mukaan kossu on kerta kaikkiaan juotavaksi kelpaamatonta.

Parhaiten minulle tuttu on it-alan yritysten "katoaminen" kansainvälisten mustekalayritysten lonkeroihin.
Kun aikoinani, vuonna -95 (ei niin kauan sitten!)menin töihin Kempeleessä kotiaan pitävälle it-alan alihankkijalle, oli firman nimi silloin LK-Products ja töissä oli muistaakseni 1243 henkilöä. Myöhemmin firman osti englantilainen lonkeroyritys, joka takoi rahaa aseteollisuuden alihankkijana. Jotain maaliinhakeutuvien täsmäohjusten ohjausyksiköitä taisivat rakennella Natolle demokratian viennin vauhdittajiksi. Nimi oli tuolloin Filtronic. Sitten nimi muuttui Filtronic LK. Sitten firma jaettiin ja toisen puolen osti Powervave ja nimesi palasen Pulseksi ja toisen puolen osti Technitroll...jotenkin noin se meni ja nimet lienevät lähes oikein. Nyt Powervave on taas vähentämässä porukkaa. 86 saa lopputilin. Tämän jälkeen molemmilla yrityksen puolikkailla on yhteensä noin 300 henkilöä hommissa.
Tuotantoa on siirretty kiinaan ja Unkariin ja mihin lie.
Vaarassa on myös tuotekehityksen siirtyminen muille maille vierahille.

Tässä on vain yksi esimerkki suomalaisen tietotaidon ja sitä myöten nykyisten ja tulevien työpaikkojen katoamisesta ulkomaisten taskuissa ulos maasta.
Yritysten patentit ja huippuosaaminen ,jotka voisivat olla pohja tuleville innovaatioille ja joista voisi ponnahtaa uusia Nokioita, ovat muiden hallussa.
Enemmän kantaisin huolta tästä kehityksestä, kuin venäläisten sijoittamasta rahasta Suomeen...

Ei kommentteja: