torstai 18. joulukuuta 2008

Kun pääsee kukkulan kuninkaaksi...leipäjonon päähän

Aina joskus törmää siihen, että joku on päässyt asemaan, johon ei oikeasti kuuluisi. Asemaan, jossa pitäisi olla oikeasti hyvä ihminen, oikeasti välittää lähimmäisistään, oikeasti olla ihminen isolla I:llä. Tämä tarkoittaa Pienvittuilijan mielestä myös sitä, että ihan oikeasti ja koko sydämestään varoo heittämästä edes kommmenttia, jolla leimaisi autettavia...saati, että julkaisee lehdessä jutun., joka läväyttää jo otsikollaan surkeasta suolet pihalle.
Tämän päivän Forumissa (18.12.08) oli Pienvittuilijan veret seisauttava otsikko: "Jätetään leipäjonot köyhille", Ytyä ry:n toiminnanjohtaja Monika Bulldra haukkuu leipäjonossa jonottajia. Suora lainaus Monikan kirjoituksesta:"...kun on velkaa ja ollaan tiukilla sen vuoksi, että pitää maksaa kuukausilyhennyksiä sinne sun tänne. Mielestäni ei oikeuta tulemaan leipäjonoihin. Se on omaan harkintaan perustuvaa ja itse tehtyä velkaa. Muutenhan kaikki työssä käyvätkin voisivat seistä leipäjonossa"
Jos taas vähänkään mietitään tuota kommenttia ja tuossa asemassa olevan suusta niin voi helvetin helvetti sentään. Kyllä taisi kätilö paskantaa kapaloihin. Vähän sama asia kuin, että kirurgi soimaisi sitä, että keuhkosyöpäleikkausjonoissa on tupakoitsijoita.
Kommenttin kohta: itse tehtyä velkaa...onko olemassa muunlaista velkaa. Perittyä velkaa vai lahjaksi saatua velkaa. Tietääkseni kaikki velka on aina itseaiheutettua. Takausvelka on omaa harkintaa siinä missä muutkin velat. Ei liene olemassa muunlaista velkaa kuin itseaiheutettua.
Sitten tuohon kohtaan: että pitää maksaa kuukausilyhennyksiä sinne sun tänne. Niinpä! Ne kun pitää maksaa. Muistan vielä jutun edellisen laman ajoilta. Silloin oli Iiro Viinaset ja oikea kuristusote sosiaaliturvan yllä. Tuon ajan jälkeen ei ole mikään palannut samaksi. Sosiaaliverkkoon puhkotut reiät jäivät nousukautena paikkaamatta. No, silloin tehtiin tutkimuksia ihmisten ahdingosta. Ja yllätys kyllä(Monicalle), paljon oikeasti nälkää näkeviä oli juuri työssäkäyvien joukossa. Syynä tähän oli (ja on edelleen) se, että sosiaaliturva ei ota huomioon lyhennyksiä ja osamaksuja ja veromätkyjä ja... voi olla, ettei käteen jää juuri mitään tai ei yhtään mitään, tilistä päältä lähtevien lyhennysten jälkeen. Rahaa ei riitä elämiseen, vaikka on töissä. Lienee outo tilanne sinulle Monika.
Ei ole järkevää ottaa lainaa, niin paljon, ettei sen maksamiseen riitä rahat kun korot nousevat. Ei ole järkevää sitoa tulojaan osamaksuihin, jos tulot yllättäen laskevat. Ei ole järkevää luottaa tulevaisuuteen tässä epävarmassa maailmassa. Ei ole järkevää kritisoida ihmisiä leipäjonossa Monika. Jos siellä jonossa onkin joku, joka ei sitä leipäsäkkiä ehkä kuollakseensa tarvitse, niin mitä sitten. Pahempaa on nostaa kynnystä hakea apua, kun apua tarvitsee. Pahempaa on, että vanhempien epätoivo heijastuu lapsiin. Pahempaa on, kun vetäydytään kuoreen sen sijaan, että haetaan apua. Pahempaa on syyllistää ja halventaa, jollain stereotyyppisellä kliseillä, kuten työssäkäyvä... itse hankittua velkaa. Suomessa leipäjonossa leimautuu ja on harvassa ne, jotka sellaiseen tieten tahtoen lähtevät. Kuka sinä olet määräämään millainen nälkä on oikeaa nälkää. Onko se juuri työttömän tai eläkeläisen nälkää. Eikö yhteiskuntaa verovaroin pystyssä pitävä saisi turvautua hätäapuun hädän hetkellä...
Kuka on oikea arvioimaan hädän oikeaa astetta...kuka, jollei hädässä oleva itse.
Vastuullisessa asemassa olevien pitää varoa erityisesti sanomisiaan Monika. Mitäpä jos pakolaisten vastaanottokeskuksen johtaja kommentoisi, että elintasopakolaiset vievät paikkoja oikeilta pakolaisilta. Jos Mainittu lääkäri moittisi, että tupakoitsijoiden itse aiheutettu keuhkosyöpä vie leikkauspaikkoja niitä oikeasti tarvitsevilta.
Ihan sama mitä mitä tällaisilla jutuilla ajetaan takaa, niin aina ne kääntyvät autettavia vastaan. Jätetään leipäjonot köyhille - jutusta saa mahtavan lyömäaseen: Voi sanoa, ettei leipäjonossa olevat oikeasti tarvitse ruoka-apua...pitkät leipäjonot, ovat pitkiä vain koska jonot ovat väärällään hyväosaisia...Leipäjonoista haetaan apua kulutusjuhlaan...Ei Suomessa oikeasti mene ihmisillä huonosti, leipäjonossa ei tarvitse seistä, se on monille oma turhamainen valinta.
Ja voi sanoa, ettei köyhien tukemiseen tarvita lisää varoja riittää, että karsitaan turhia tyyppejä pois jonoista. Voi sanoa, ettei avustustoimintaa kannata antaa rahaa, kun se kuitenkin menee sellaisille, jotka eivät apua tarvitse...yms ja pälä pälä...

Päivä vaihtui juuri torstaista perjantaihin.
Televisiosta tulisi elokuva, vakiorivi pitäisi tarkistaa ja pitäisi laittaa nukkumaan, että jaksaisi nousta aamulla ihmettelemään Nisperon toimimatonta nettiyhteyttä, yhdessä ties minkä tukihenkilön kanssa...mutta tässä minä vain istun ja istun ja naputtelen näppäimistö soiden tekstiä. Varmaan huomaa tästä ja kaikesta muustakin kirjoittamastani, että pienvittuilija inhoaa yli kaiken, itsensä Jumalan asemaan nostavia, kaikkitietäviä, vallassaolevia ja ennen kaikkea ajattelemattomia isoja paskiaisia. Kyrsii ihan saatanasti. Pikku nilkit, kuten minä ja "naapurin Moilanen", saamme olla niin kaikkitietäviä, että hukumme rankkasateessa, meillä kun ei ole valtaa kuin itsemme ja siihenkin vain osittain ja ajoittain.
Nyt katsomaan tellua tai ehkä kuitenkin nukkumaan, mutta näihin juttuihin varmaan palataan...

2 kommenttia:

Robert Brantberg kirjoitti...

Juuri näin, köyhiä on tässä tasavallassa aina kyykytetty. Kuten myös tupakoijia ja alkoholin käyttäjiä.
Tämä on sosiaali- ja terveysfasistien luvattu maa.

Roope

Anonyymi kirjoitti...

Noo, Bulddra on ollut aina vallanhimoinen. Hupaisaa on vain se, että hän itse vuokraili tuossa 80-luvulla tyylikkäitä asuntoja (kykenemättä maksamaan vuokria) eli itseaiheutettua velkaa. Sitä ennen hän oli pylsinyt omakotitalonsa: maksamattomista veloista. En tiedä, miksi tuollaista ihmistä pitäisi kutsua...hyeena? kameleontti+ ja mies oli varsinainen käpy, mahtaako enää elää....